fredag 29. oktober 2010

Vanntett betyr ikke alltid vanntett!

Mange produsenter opererer med mange forskjellige uttrykk for å si at klokken tåler vann; vanntett, vannbeskyttet, ”water proof”, ”water safe”, ”Splash safe”, ”water resistant” bare for å nevne noen. Men hva betyr alle disse uttrykkene? Selv om det står at klokken er vanntett er ikke dette alltid tilfelle i den sammenhengen vi tror. I de senere år har klokkeprodusentene kommet frem til en viss standard for å vise hvor vanntett en klokke virkelig er. Klokkene blir i dag trykktestet for å se hvor vanntette de er. Trykket er målt i atmosfærer (ATM/atm) og/eller gitt som et mål på lengde i meter hvor 1 atm = 10 meter (M/m). Men ikke la deg lure. Dette gir ikke en indikasjon på hvor mange meter uret tåler å bli dykket med under vann, men lufttrykket brukt i testene.


Så hvor ’vanntett’ er klokken?

Ikke merket (på klokken eller bruksanvisning)                 IKKE VANNTETT. Klokker som ikke er merket bør ikke komme i kontakt med vann eller fuktighet. Dette finner man som regel på designklokker som er ment til å brukes over korte perioder ved spesielle anledninger. Kan til og med få problemer med normal svette.

1 atm/ 10 meter              IKKE VANNTETT. Klokken har som regel en tynn pakning i krone og baklokk som gjør klokken støvbeskyttet, men må brukes forsiktig når det gjelder fuktighet da dette lett kan trenge inn i klokken. Overdreven svette bør unngås (ikke tren med klokken).

3 atm/30 meter               VANNBESKYTTET. Disse urene er som regel merket med ”water resistant”, ”splash safe” etc . og skal kunne tåle å få vannsprut og regn på seg ved normal bruk over korte perioder. Disse klokkene er ikke anbefalt å bruke når du dusjer, bader, tar oppvasken, vasker bilen eller lignende, selv om de skal kunne tåle dette ved korte perioder.

5 atm/50 meter               VANNBESKYTTET. Hvis det står at klokken tåler 5 ATM eller 50 M skal uret tåle ganske mye vann uten at dette skal trenge inn i uret. Du skal kunne dusje og bade med klokken på. Uret skal også kunne tåle å bli brukt ved bading på grunt vann i sjø eller ferskvann hvis man glemmer å ta den av. Bare husk å skylle klokken godt etter badeturen for å få bort salter og sand (da disse kan ødelegge klokken).

10-50 atm/100-500 meter VANNTETT. Disse urene er de eneste vanntette klokkene og skal fint kunne brukes ved surfing, snorkling eller andre bruksområder hvor klokken vil kunne være under vann i lengre perioder. Skal man på lengre dykketurer hvor man benytter gassflasker er det anbefalt å kjøpe ur som er beregnet for dykking da disse har andre tillegskrav.

KONDENS           UANSETT hvor vanntett en klokke er, vil det alltid være fare for å få kondens i uret. Vann i gassform (damp) har mye mindre tetthet enn vann i væskeform og kan lett trenge inn i klokken ved for eksempel hurtig eller høye temperatursvingninger samt dårlige pakninger. Det vil oppstå duggdråper på innsiden av glasset hvis du har fått kondens i klokken. Dette vil ikke gå vekk av seg selv og man bør straks problemet er oppdaget gå til en urmaker for å få ut kondensen og ikke skade klokken ytterligere. Et ur som har fått kondens vil kunne bli totalskadet etter kort tid hvis man ikke får gjort noe med det.

Så man bør aldri sitte med klokken i en badstu eller bruke den i varme boblebad. Man bør heller aldri la uret bli liggende i solsteiken (bl.a ved soling) for så å hoppe uti kaldt vann eller stikke hendene i en kald fryser. Ved hurtig temperatursvingning oppstår et undertrykk i klokken som vil suge inn vanndamp og kan forårsake kondens.

En klokke er uansett så vanntett/vannbeskyttet som gummipakningene tillater det. Kroppsvarme, brukstemperatur og kroppssvette vil over tid bidra til å tørke ut og forvitre pakningene og gjøre uret mindre vanntett/beskyttet. Det er derfor anbefalt at man går til en urmaker for å få pakningene sjekket og smørt eller byttet ut ved jevne mellomrom. Hvert 2-5 år bør man få pakningene totalt utskiftet alt etter hvor mye man benytter klokken.

Så hvis man følger klokkeprodusentens anbefalinger samt har en viss forståelse for hva vannbeskyttet/vanntett betyr, og følger opp med en god vedlikeholdsprosedyre, vil man kunne får mange gode år ut av et ur.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar