fredag 29. oktober 2010

Husk å stille klokka!


Søndag 31. Oktober skal klokkene stilles 1 time tilbake og vi normaliserer tiden. Sommertiden er forbi. Men hva er grunnen til at vi alltid stiller klokken 2 ganger i året? Har det alltid vært sånn? Har det noe for seg?
Vi stiller klokken til sommertid, en time frem i forhold til normaltid. Dette ble opprinnelig benyttet for å kunne dra nytte av 1 time med ekstra lys, og for å kunne spare på energiforbruket. I de senere år er nok energisparing en mindre grunn i industriland. Sommertid ble allerede beskrevet så tidlig som på 1780-tallet, men ble ikke benyttet før under første verdenskrig av Tyskland. I Norge har man benyttet sommertid i enkelte år og perioder siden 1916, men vi har nå flittig stilt klokken til sommertid og tilbake igjen hvert år siden 1980.

Sommertid praktiseres i mange land og da spesielt land i tempererte soner, men hvordan dette i praksis har blitt benyttet har vært opp til hvert enkelt land. I 1996 ble EØS og EU-landene enige om en felles norm hvor sommertiden skulle gjelde fra siste søndag i mars til siste søndag i oktober. I dag er det kun Island i Europa som ikke stiller klokkene sine.

Så den siste søndagen i Mars stiller vi flittig klokken MOT sommeren og får en time ekstra nattesøvn hvor vi på den siste søndagen i Oktober motvillig stiller klokken en time TILBAKE til sommeren og ergrer oss over for lite søvn. Hvorvidt denne klokkestillingen har noe for seg og hvor sunt det er for den biologiske klokken skal vi ikke uttale oss om. Ei heller skal vi skal vi diskutere de 100-talls mennesker som hvert år kommer for sent eller tidlig på jobb, skole eller avtaler mandagsmorgen etter den siste søndagen i Mars eller Oktober, selv om det nå er klare regler for når klokken skal stilles.

Men hva synes DU om å stille klokken 2 ganger i året?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar